14 De Musical

14 de musical

Tickets

14 De Musical
Kaartjes  en Tickets

vanaf september 2021 in AFAS Theater Leusden

14 de musical vertelt het verhaal van Nederlands beste voetballer aller tijden, de legendarische nummer 14. Een brutale ode aan Johan Cruijff waarin niets is wat het lijkt. Maar das logisch. Want je gaat het pas zien als je het doorhebt.

 

Speelperiode; vanaf september 2021 t/m februari 2022

Kalender

 

 Klik op de kalender voor alle speeldata

 

Het moet een musical worden over ambitie, liefde en vriendschap, maar ook over jaloezie, eenzaamheid en verraad. Tom de Ket, regisseur en schrijver van de musical, in het NOS Radio 1 Journaal: “Iedereen weet dat Cruijff een mening had over alles, maar dat hij zich ook onbegrepen voelde.

Het maken van een productie over het leven van Cruijff stond al jaren op het verlanglijstje van de regisseur. “Als je je verdiept in zijn leven is het net een roman. Zijn levensverhaal is complex en dramatisch en dat leent zich heel goed voor het theater.” De regisseur doelt hiermee op de turbulente levensloop van Cruijff, die het als voetballer en trainer wereldfaam genoot.

Het was een man met een enorme drive. Cruijff wilde onafhankelijk worden, en de enige manier waarop hij dat kon doen was door te voetballen“, zegt De Ket. Met zijn schoonvader als zaakwaarnemer, speelde een fortuin bij elkaar.

Toen hij het gespaarde geld op advies van Michel Baselevich, een ‘vriend’ van de familie Cruijff, investeerde in de varkensfokkerij, ging het mis. Na jaren van oplichting en verkeerde beleggingen was er van het kapitaal van Cruijff nog weinig over. Maar hij rechtte zijn rug en voetbalde opnieuw een vermogen bij elkaar.

Een rol die volgens de regisseur niet kan ontbreken is die van Danny, Cruijffs vrouw. “Die waren ontzettend aan elkaar gewaagd. Het knetterde af en toe maar haar sterke persoonlijkheid en uitgesproken meningen zorgden er mede voor dat het magere jongetje uit Betondorp de legende werd die we kennen.”

Met zang, spoken word, dans, muziek, video- en archiefbeelden zien we Cruijffs leven door de ogen van de man zelf. Een geniale voetballer met een uitgesproken mening over alles in het leven. Een man die veel praatte, maar lang niet altijd werd begrepen. ‘Maar das logisch. Want je gaat het pas zien als je het doorhebt.’

Hoofdrolspelers
Tobias Nierop speelt Johan Cruijff. Myrthe Burger zal de rol van Johans vrouw Danny op zich nemen. Regisseur en scriptschrijver Tom de Ket: “Tobias ís Cruijff, dat Amsterdamse lefgozertje dat uitgroeide tot een wereldster. Hij heeft een brutale, energieke uitstraling, maar kan ook ontroeren. Ook kan hij snel schakelen en is hij een teamspeler. Essentieel in onze voorstelling. En Myrthe is de gedroomde Danny voor mij. Een sterke vrouw met een groot gevoel voor humor, die niets met voetbal heeft en Johan met beide benen op de grond hield.”

 

 

14 De Musical

14 de musical

 

weetwaarjekoopt

Reageer

Je email adres wordt verder niet getoond.