Schouwburg Almere agenda

Home » Provincies » Flevoland » Schouwburg Almere agenda

Schouwburg Almere, Kunstlinie

Schouwburg, Almere Agenda

 

Klik op de kalender
voor de lijstweergave Kalender

Schouwburg, Almere

 

Kunstlinie Almere Flevoland is ontworpen door Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa van het Japanse architectenbureau SANAA. Het schetsontwerp werd na een prijsvraag onder gerenommeerde architectenbureaus gekozen vanwege de bijzondere architectuur.

Het ontwerp kenmerkt zich door eenvoud en rechte strakke lijnen. Vanaf de rand van het theatercafé steekt een groot laag gebouw van circa 100 meter breed en circa 100 meter lengte het Weerwater in. Drie blokken van verschillende omvang en hoogte springen in het oog: de toneeltoren van de grote zaal (de zaal heeft bijna 1000 plaatsen), de middenzaal (350 plaatsen) en de kleine zaal (150 plaatsen). Alle buitengevels bestaan uit glas. Op plaatsen waar een dichte gevel noodzakelijk is, wordt de muur met glas bekleed. Overal in het gebouw zijn lichtspelingen en zichtlijnen naar het water. Dunne wanden, daken en vloeren completeren het ontwerp.

Opening 2007

Vrijdag 8 juni 2007 heeft Koningin Beatrix Kunstlinie Almere Flevoland en Kunstencentrum ‘de Kunstlinie’ officieel geopend. Met een druk op de knop onthulde zij in de grote zaal van Kunstlinie Almere Flevoland een gedenksteen die in de vloer van de centrale hal geplaatst zal worden. Op de steen staat een Japanse haiku: “Water glas en licht – monument voor verbeelding – in een nieuwe stad”. Hare Majesteit kreeg een rondleiding door het gebouw en was zeer geïnteresseerd. Ook burgemeester Jorritsma, de commissaris van de koningin van Flevoland Michel Jager en het Japanse architectenduo Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa waren bij de opening aanwezig.