De Lawei, Drachten agenda

Home » Provincies » Friesland » De Lawei, Drachten agenda

De Lawei, Schouwburg de Lawei

Schouwburg De Lawei, Drachten Agenda

 

Klik op de kalender
voor de lijstweergave Kalender

De Lawei, Drachten

Qua aanbod én qua bezoekersaantallen draait De Lawei landelijk gezien mee in de top van de schouwburgen. Het gevarieerde aanbod en de gastvrijheid van het personeel van de schouwburg maken van De Lawei een fijn huis om van voorstellingen te genieten, op te treden én te werken. De professionalisering heeft doorgezet en wordt nog steeds verder uitgebouwd. De Lawei is al lang niet meer een cultureel centrum, maar profileert zich als schouwburg op zowel de lokale, regionale als op de landelijke kaart.

Met de komst van Philips in de jaren vijftig, groeide Drachten uit tot een bloeiende en vooral groeiende gemeente. In de verschillende dorpszalen kwamen bewoners bijeen voor divers cultureel aanbod (er was nog geen tv!). De beroepsvoorstellingen konden in deze zalen echter slecht uit de voeten, vandaar dat in 1955 een stichting in het leven werd geroepen met als opdracht een oplossing te zoeken. Er werd overgegaan tot de bouw van een cultureel centrum.

Opening 20 mei 1960

Op 20 mei 1960 werd De Lawei feestelijk geopend. Om aan verdergaande professionalisering te kunnen voldoen waren in 1966 de eerste uitbreidingen al een feit: een ruime foyer en een nieuwe bovenzaal. In 1972 werden daar nog een repetitieruimte, kantoren en kleedkamers voor de NoorderCompagnie aan toegevoegd, alsmede een vergadercentrum en een flinke uitbreiding van de muziekschool. Het geheel werd gecompleteerd met een expositiegalerij.

 

En we worden steeds groter!

In seizoen 2004-2005 kwamen daar nog eens honderd voorstellingen bovenop. Daarnaast wordt De Lawei vaak gehuurd voor optredens, borrels, vergaderingen, congressen etc. In mei 2015 is De Lawei feestelijk heropend na een grote vernieuwbouw. Met een geheel nieuwe binnenkant en een nieuw kunstencentrum, vlakkevloerzaal én filmzaal is De Lawei klaar voor de komende jaren. Wees welkom om een kijkje binnen te nemen!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.