De Hofnar Valkenswaard agenda

Hofnar Valkenswaard

Theater De Hofnar, Valkenswaard Agenda

 

Klik op de kalender
voor de lijstweergave Kalender

De Hofnar, Valkenswaard

De Hofnar ontleent haar naam aan de bekende sigarenfabriek, die bijna een eeuw op hetzelfde terrein heeft gestaan. De oprichters van de fabriek, de heren Heesterbeek en zijn kersverse medevennoot de heer Wolters, bezochten omstreeks 1919 in Brussel een uitvoering van de Rigoletto, een opera van Giuseppe Verdi, die in die tijd veel stof deed opwaaien. Zwaar onder de indruk van de rol van ‘Buffone’, de hofnar, besloten beide ondernemers op de terugweg naar Valkenswaard hun sigaren voortaan de naam Hofnar te laten dragen. De naam is door de oprichters van de fabriek gekozen als een eerbetoon aan de kracht van muziek en theater. En, niet onbelangrijk, het is ook zakelijk een goede keus gebleken. Een mooi voorbeeld van de kansen die een weloverwogen samenwerking tussen de kracht en uitstraling van cultuur en een goede zakelijke aanpak kan bieden.

Ruim tachtig jaar later bundelen zich in de nieuwe Hofnar opnieuw de krachten van muziek en theater, en meer dan dat. De Hofnar huisvest naast een theater en de muziekschool ook de bibliotheek. Zo bezien gaat de nieuwe Hofnar verder waar de oude begonnen is; de Hofnar wil de invloed van en de deelname aan kunst en cultuur in Valkenswaard bevorderen.

Op 30 en 31 oktober 1999 werd De Hofnar met een daverend openingsfestival in gebruik genomen. Maar liefst 10.000 bezoekers kwamen dat weekend cultuur meemaken. Meemaken in twee betekenissen. Actief; vele culturele groepen uit Valkenswaard traden op en lieten zich van hun beste kant zien. Dat willen we graag uitdragen: mensen die zelf actief zijn in het culturele of maatschappelijke leven kunnen daarvoor in De Hofnar op alle mogelijke manieren terecht. Maar ook als u achterover geleund wilt genieten van theater, muziek en dans is er een gevarieerd programma van voorstellingen en concerten.