Theater Speelhuis Helmond

Home » Provincies » Noord-Brabant » Theater Speelhuis Helmond

Speelhuis Helmond

Theater Speelhuis, Helmond Agenda

 

Klik op de kalender
voor de lijstweergave Kalender

Theater Speelhuis, Helmond

De “SCALA” is de theaterzaal van het Kunstkwartier. Op 12 april 1914 wordt in Helmond aan de Steenweg “Bioscope SCALA” geopend. Tot 1970 was het gebouw in gebruik als cinema.

2004
Toen medio 2004 de plannen ontstonden om aan de Steenweg en Kromme Steenweg een nieuw Kunstencentrum (Kunstkwartier) en zalencentrum (De Traverse) te bouwen, werd al snel het idee opgevat om de “SCALA” een nieuw leven te geven. Dit keer werd de zaal een theaterzaal. Als knipoog naar het roemrijke verleden van deze bioscoop bleef de naam gehandhaafd. Ook het nieuwe en eigentijdse interieur van de theaterzaal “knipoogt” naar het verleden doordat er elementen van de “jugendstil” in zijn verwerkt.

Theater
De “SCALA” zaal is een vlakke vloertheater. Dat wil zeggen dat er feitelijk geen verhoogd podium is, maar dat vanuit de “vlakke” vloer de stoelen (tribune) steil oplopen om te zorgen voor goed zicht op het toneel. De capaciteit van de zaal is 158.

Een unieke theaterzaal met 440 stoelen en een groot podium uitgerust met zeer moderne geluids-en verlichtingsapparatuur. De foyer met een capaciteit voor 500 personen is ondergebracht in de kerk met uitzicht op prachtige schilderingen van de hand van de Limburgse schilder en glazenier Charles Eyck.