Stadsschouwburg Haarlem

Home » Provincies » Noord-Holland » Stadsschouwburg Haarlem

Haarlem, Stadsschouwburg Haarlem

Stadsschouwburg, Haarlem Agenda

 

Klik op de kalender
voor de lijstweergave Kalender

Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem is het kloppend hart voor alle inwoners van Haarlem en omgeving. Met één van de mooiste klassieke theaterzalen van Nederland en misschien wel de beste kamermuziekzaal in Europa bieden wij u inspiratie en stof tot nadenken. Maar natuurlijk kunt u bij ons ook zorgeloos genieten. U voelt zich welkom, u voelt zich thuis, dat is onze passie.

Vrijwel exact 90 jaar na de opening van de Stadsschouwburg Haarlem heropende de schouwburg op vrijdag 26 september 2008 haar deuren. Op 30 september 1918 opende de Stadsschouwburg met het stuk De Heks van Haarlem, dat Frederik van Eeden speciaal voor de nieuwe Stadsschouwburg had geschreven. De Haarlemse toneelschrijver Ad de Bont zet deze traditie voort met een nieuw geschreven werk: Batte, een eigenwijze musical. In de periode tussen De Heks van Haarlem en Batte is er veel veranderd in de Stadsschouwburg. De meest intensieve verbouwing heeft de laatste vijf jaar plaatsgevonden, maar het is de moeite waard. Architect Erick van Egeraat heeft de Stadsschouwburg prachtig gerenoveerd en aangepast aan de eisen van deze tijd. Het gebouw kan weer 90 jaar mee.

In de voormalige ingang is nu een nieuwe foyer gecreëerd, die het historische gebrek aan foyerruimte enigszins compenseert. Deze nieuwe foyer is genoemd naar de in 2007 overleden theatermaker Jos Brink, die in de jaren ’70 en ‘80 bijna al zijn stukken in deze schouwburg in première liet gaan. Daarnaast was hij zeer begaan met het lot van het gebouw.

 

Stadsschouwburg, Haarlem