Zaantheater Zaandam agenda

Home » Provincies » Noord-Holland » Zaantheater Zaandam agenda

Zaantheater, Zaandam Agenda

 

Klik op de kalender
voor de lijstweergave Kalender

Zaantheater, Zaandam

Het Zaantheater is ontworpen door de Architecten Combinatie Zaantheater: Wim Wester, Paul Carree en Jan Zijlstra. Het theater staat op een prominente plek aan de rivier de Zaan, midden in het hart van Zaandam. Vroeger stond op deze plek het pand van de sociëteit ‘Trouw aan Verbintenissen’. Een deurpost van dit oude pand is aangebracht op de gevel van het Zaantheater.

Op 11 december 1998 werd het Zaantheater feestelijk geopend door Hare Majesteit Koningin Beatrix. Voordat het Zaantheater gebouwd werd, kende Zaandam ‘De Speeldoos’, een schouwburg en tevens aula van een school voor voortgezet onderwijs.

Kenmerkend voor het Zaantheater is de mooie ligging aan het water, de prachtige grote zaal en de foyer met een enorme glazen wand, waardoor het publiek een prachtig uitzicht over de Zaan heeft. Ook heeft het publiek vanaf de bovenste verdieping zicht op alle lager gelegen foyers en de hal.

Bij de opening van het Zaantheater op 11 december 1998 schonk Freek de Jonge het Zaantheater een mooi kunstwerk. Dit kunstwerk, dat zijn kijk op de maatschappij weergeeft, werd gemaakt door Hella de Jonge.

In een glazen ruit in de foyer van het Zaantheater is een gedicht van Freek de Jonge gegraveerd. In dit gedicht beschrijft Freek de Jonge de Zaan. Het graveren van het gedicht is gefinancierd door de Stichting Vrienden van het Zaantheater voor het vijfjarig jubileum op 11 december 2003.