De Doelen, Rotterdam Agenda

Home » Provincies » Zuid-Holland » De Doelen, Rotterdam Agenda

De Doelen Rotterdam, concert Rotterdam, de Doelen, Rotterdam

De Doelen, Rotterdam Agenda

 

Klik op de kalender
voor de lijstweergave Kalender

De Doelen, Rotterdamk

50 jaar in dit gebouw, maar een geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen

De traditie van een concertgebouw met de naam de Doelen gaat terug tot in de zeventiende eeuw, toen na 1680 regelmatig door een orkest van stadsmuzikanten openbare concerten werden gegeven in ‘De Doele’ aan het Haagscheveer, dicht bij de Delftsche Poort. Dit gebouw verving sinds 1622 de daarvoor bestaande ‘St. Joris Doele’, die vanaf de Middeleeuwen de sociëteit was geweest van het gilde van de voetboogschutters. De Doele was dus de plek waar men op ‘doelen’ oefende in het boogschieten en waar men zich na gedane arbeid overgaf aan de geneugten van drank en muziek van rondtrekkende muzikanten, om over andere zaken maar niet te spreken. In 1697 kreeg ‘de Doele’ officieel toestemming van het stadsbestuur om openbare concerten te geven, onder de voorwaard dat de concerten “geschiede zonder de minste aanstotelijkheid off eenige drank zal mogen genuttigd werden”.

Doelen op de Coolsingel

In 1844 werd de ‘Groote Doelezaal’ aan de Coolsingel geopend ter vervanging van ‘De Doele’ aan het Haagscheveer. Na een kleine honderd jaar intensief gebruik als concertgebouw, maar net als de huidige Doelen ook als zaal voor feesten en partijen, moest deze zaal wegens bouwvalligheid in 1930 worden gesloten. De nieuwe Doelenzaal die in 1934 in gebruik werd genomen, werd in mei 1940 bij het bombardement van Rotterdam verwoest.

Het huidige gebouw

Op 9 juli 1962 sloeg Eduard Flipse de eerste paal van het huidige gebouw: een ontwerp van de architecten E.H. en H.M. Kraaijvanger en R.H. Fledderus. Op 18 mei 1966 werd Concert- en congresgebouw de Doelen geopend en kon de tot in de 17e eeuw teruggaande traditie van een Rotterdams concertgebouw met de naam ‘de Doelen’ weer in ere worden hersteld. Het bombardement van mei 1940 vernietigde niet alleen de historische kern van Rotterdam, maar ook een bloeiend, veelzijdig en internationaal muziekleven. Voor de officiële opening werd het gebouw in de omgang ‘Rotterdams Concertgebouw’ genoemd – zeer tegen de zin van het Amsterdams Concertgebouw. Het gemeentebestuur koos op 19 juni 1965 voor de naam ‘de Doelen’. De akoestiek van het gebouw werd vanaf het eerste begin alom geroemd.