De Rijswijkse Schouwburg, Rijswijk Agenda

Home » Provincies » Zuid-Holland » De Rijswijkse Schouwburg, Rijswijk Agenda

Rijswijk

De Rijswijkse Schouwburg, Rijswijk Agenda

 

Klik op de kalender
voor de lijstweergave Kalender

De Rijswijkse Schouwburg, Rijswijk

De Rijswijkse Schouwburg bestaat sinds 1991. Architect Boot van het Rotterdamse bureau Van den Broek & Bakema ontwierp het gebouw aan de Generaal Spoorlaan. Het is de eerste en enige volwaardige schouwburgaccommodatie in Rijswijk. Voor 1991 werden er wel voorstellingen gegeven, maar dan in zalen die daar eigenlijk niet op berekend waren.

De Kleine Schouwburg
Voor de komst van de Rijswijkse Schouwburg werd er toneelgespeeld in het patronaatsgebouw Pax Intrantibus aan de Van Vredenburchweg. Later werd de aula van de Rijswijkse Openbare Scholengemeenschap (ROS) aan de Karmozijnstraat zodanig aangepast dat daar voor het eerst regelmatig voorstellingen konden worden gehouden. Veel nu bekende artiesten traden toen op in wat in de volksmond ‘De Kleine Schouwburg’ heette. Vanwege de beperkingen daarvan werd er echter nagedacht over de bouw van een echt op theatervoorstellingen geoutilleerde schouwburg. De beslissing daarover ging niet over één nacht ijs. De besprekingen startten in 1973. Pas in september 1987 besloot men een voorbereidingskrediet van 100.000 gulden beschikbaar te stellen voor een ontwerp.

Sinds 1991 heeft Rijswijk een schouwburg, gelegen aan de grote vijver tegenover het oude stadhuis. De schouwburg biedt met zo’n 200 voorstellingen per jaar, een veelzijdige programmering. Meerdere malen viel de schouwburg in de prijzen voor zijn gastvrijheid en service.

De Rijswijkse Schouwburg vindt het belangrijk om midden in de samenleving te staan, te verbinden en te inspireren. Daarom werkt men graag samen met de middelbare scholen, andere culturele instellingen en lokale ondernemers.

De locatie is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer.

Rijswijkse_Schouwburg